Sauna ja uima-allas

Peseytymistilat

Pesuhuone mitoitetaan riittävän väljäksi useille pyörätuolin käyttäjille samanaikaisesti. Esteettömän suihkupaikan mitat ovat joko 1300 x 1300 mm tai leveydeltään 900 mm ja syvyydeltään 1600 mm. Suihkupaikan seiniin kiinnitetään tukikaiteet 900 mm:n korkeudelle lattiasta. Tukikaidetta ei asenneta seinälle käännettävän suihkuistuimen kohdalle. Pesuhuoneen lattian tulee olla kokonaan samassa tasossa ja vesikourut peitetään ritiläkannella.

Peseytymistiloissa mattapintainen, muovipäällysteinen käsijohde on suositeltavampi kuin metallin värinen, joka on liukas, kiiltävä ja heijastushäikäisyä aiheuttava.

Pukuhuone

Pukuhuoneessa tarvitaan vapaata tilaa halkaisijaltaan vähintään 1500 mm ympyrän verran pyörätuolilla kääntymistä varten. Pyörätuolia käyttävä henkilö voi pukeutua omatoimisesti tai avustettuna pitkällään kun pukuhuoneen penkki on oikein mitoitettu. Penkin pituuden tulee tällöin olla 2100 mm, korkeuden 500 mm ja leveyden 600-700 mm. Penkillä tarvitaan pehmuste. Seinille kannattaa sijoittaa tukikaiteita.

Vaatekoukkuja tarvitaan sekä pyörätuolinkäyttäjien että kävelevien henkilöiden ulottuville. Sopivat korkeudet lattiasta ovat 1200, 1400 ja 1600 mm.

Jotta pukuhuoneen peilistä näkee itsensä myös pyörätuolissa istuen, on sen alareunan korkeus lattiasta 300–900 mm. Peilin yläreunan on hyvä ulottua 2000 mm korkeudelle. Valaisimet sijoitetaan peilin molemmin puolin, ei yläpuolelle. Peilin vieressä on hyvä olla pistorasia hiustenkuivaajaa varten 850–1100 mm:n korkeudella lattiasta.

Irrallista lattiaritilää ei pidä käyttää. Lattialämmitys on suositeltava. Lattiaan valitaan märkänäkin luistamaton, mutta silti helposti puhdistettava pintamateriaali.

Pukuhuoneen seinille asennetaan tarvittaessa mahdollisimman yhtenäiset tukikaiteet käveleviä henkilöitä varten 900 mm ja 700 mm korkeudelle lattiasta.

Kynnyksiä tulee välttää pesutiloissa. Pukuhuoneen ja pesuhuoneen välille voidaan tarvittaessa asentaa kumikynnys tai kynnyskaivo. Pukuhuoneen ja pesuhuoneen väliseen oveen asennetaan saranapuolelle lankavedin 800 mm korkeudelle lattiasta, jotta oven voi vetää perässään kiinni pyörätuolia käytettäessä.

Saunat

Julkisen tilan sauna suunnitellaan niin tilavaksi, että siellä mahtuu kääntymään suihkutuolilla. Ovi on kynnyksetön, vapaalta leveydeltään vähintään 850 mm. Saunassa vapaata lattiapinta-alaa tarvitaan halkaisijaltaan vähintään 1300 mm ympyrän verran ja tilaan tulee mahtua kaksi suihkupyörätuolia samanaikaisesti. Kiuas suojataan palovammojen estämiseksi. Erityisesti suihkutuolia käyttävän henkilön jalat ovat vaarassa, joten suojaavaa rakennetta on syytä sijoittaa tavanomaisen korkeuden ohella myös alemmaksi. Lattia ei saa luistaa märkänä. Lattiaritilöitä ei pidä käyttää.

Hyvä laudepituus on vähintään 2000 mm. Tavallista syvempi laudesyvyys, esimerkiksi 1000 mm mahdollistaa lauteilla istumisen jalat suorana. Käsijohteet helpottavat lauteille siirtymistä. Käsijohteet sijoitetaan 900 mm korkeudelle lattiasta. Toinen käsijohde voidaan sijoittaa 700 mm korkeudelle. Käsijohteessa ei saa olla kuumenevia metalliosia. Käsijohteiden tulee olla oikein muotoiltuja, jotta niistä saa pitävän otteen.

Suihkutuolia käyttävän henkilön on helpompi päästä lauteille, jos alin laude on suihkutuolin istuintasossa eli noin 500 mm lattiasta. Lauteelta toiselle siirtyminen käsivoimin on mahdollista, jos lauteiden väli on enintään 300 mm. Käytettäessä apuna kyynärsauvoja on portaiden leveyden oltava 900 mm. Portaan leveyden tulee olla 600 mm, kun lauteille nousemisessa on voitava pitää kiinni käsijohteista molemmilta puolilta.

Jos polvet tai lonkat ovat jäykät, on nousuissa käytettävä enimmäiskorkeus 120 mm. Näille henkilöille soveltuva istuinkorkeus on 500-550 mm.

Kiertoilmasaunassa löyly saadaan ulottumaan alimmille lauteille, jolloin korkealle sijoitettuja lauteita ei tarvita ollenkaan. Samalla poistuu lauteille nousemisen ongelma. Tällainen ratkaisu mahdollistaa samassa pinta-alassa joko tavanomaisen lauteellisen löylyhuoneen tai penkillä varustetun löylyhuoneen.

Saunan kiuas voidaan myös upottaa siten, että kiuaskivet tulevat suunnilleen lattian tasoon. Tällöin löyly saadaan myös ulottumaan alemmaksi.

Lauteille nousemista varten tavanomaisessa saunahuoneessa on saatavissa sähköllä toimivia tai pneumaattisia laudehissejä.

Uima-allas

Uima-allas on esteetön, kun sinne pääsee helppokulkuisia portaita pitkin tai allashissillä. Porras ja hissi sijoitetaan uintialueen ulkopuolelle. Portaisiin asennetaan käsijohteet molemmin puolin. Käsijohteista voi pitää kiinni kummaltakin puolelta, jos portaan leveys on 600 mm. Askelmissa tulee olla 30–40 mm:n levyinen kontrastiraita. Allashissiä tulisi voida käyttää sekä itsenäisesti että avustajan toimesta. Hissiä voivat käyttää sekä kävelevät että liikkumisen apuvälineitä kuten pyörätuolia käyttävät. Tason mitat ovat 900 mm x 1400 mm. Hissin kohdalla veden syvyys on n. 1300 mm.

Omatoimiselle pyörätuolin käyttäjälle soveltuu allas, jonka vesipinta on samalla korkeudella pyörätuolin istuinkorkeuden kanssa. Altaaseen siirryttäessä on ensin päästävä omin voimin pyörätuolista altaan korotetulle reunalle istumaan. Jalat siirretään altaan puolelle, minkä jälkeen päästään veteen.

 

Jaa sosiaalisessa mediassa